vrijdag 13 oktober 2017

De Herinnering Blijft: De School- en Werktuinen

bij RTV Baarn


De School-en Werktuinen , zoals het vroeger heette, hebben een lange geschiedenis. Want al in 1924 werd door mevrouw Poelman en Carel Werner de Commissie voor School-en Werktuinen opgericht. De eerste tuintjes waren aan de Kerkstraat, achter het Zusterhuis. De klassen 5 en 6 van de Baarnse  basisscholen konden hier leren hun eigen groenten en bloemen te verbouwen.
Volgens de notulen van de commissie leerden ze zo “ andermans goed te respecteren en te begrijpen hoeveel zorg, moeite en ijver verbonden zijn aan het winnen van gezonde bodemproducten en oog te krijgen voor de natuur.” De tuintjes zijn er na zoveel jaren, net als de enthousiaste kinderen, nog steeds.



Carel Werner
Mevrouw Poelman had het plan om kinderen, in tuintjes, hun eigen groenten en bloemen te laten verbouwen. Ze riep daarvoor de hulp in van Carel Werner. Hij was op dat moment werkzaam in het Cantonspark, maar zegde zijn baan op om als vrijwilliger bij de School-en Wertktuinen aan de slag te gaan. Er werd een locatie toegewezen aan de Kerkstraat, achter het Zusterhuis waar leerlingen uit klas 5 en 6 een tuintje konden krijgen. Het kleinste en goedkoopste tuintje kostte toen 0,10 cent.
Eric van der Ent vertelt in dit programma over de begintijd van deze tuintjes en de verhuizing naar de Geerenweg. Eerst t.o. De Pieter de Hooghlaan, later werd er verhuisd naar de huidige locatie.


Prinses Margriet bij School- en Werktuinen
De Commissie School-en Werktuinen werd in 1959 een stichting en beheerde 270 tuintjes, Op foto's is de zien hoe er niet alleen werd gewerkt, maar ook dat er elk jaar een fantastisch bloemencorso werd gehouden. Met versierde karren en fietsen trokken kinderen  en begeleiders door Baarn.
Met Paleis Soestdijk was er een warm contact. Er werden bloemen uit de schooltuintjes aangeboden en met een prachtig versierde praalwagen werd tijdens het defilé langs het Paleis gereden.
Prinses Margriet was ook één van de enthousiaste kinderen die een tuintje had.








Piet Korver en Paul Smet worden geïnterviewd door Ans van Egdom
De Stichting School-en Werktuinen wordt in 2006 het Natuur-en Milieu Centrum. De voorlichting aan schoolkinderen over de natuur wordt uitgebreid.
Piet Korver was lange tijd beheerder en vertelt over de tijd dat hij zelf een tuintje had en hoe hij de veranderingen meemaakte. Natuureducatie gaat een steeds grotere plaats innemen en de naam wordt : De Groene Inval.
Paul Smet vertelt hoe het nu bij de schooltuintjes is. Er is onderschools tuinieren, ouderen zijn actief bij de Groene Inval, er is een kas , een Milieutuin en natuurlijk zijn er volop plannen voor de toekomst.

Maar toch is er veel hetzelfde gebleven. De plantjes op school worden nog uitgereikt, de meetlatten en zaaibakjes zijn er nog en niet de vergeten het enthousiasme van de kinderen.


Deze aflevering van “De Herinnering Blijft” is gemaakt door: Jan Andries Smit, Paul van de Laan, Bob van Delft, Eric van der Ent en Ans van Egdom en wordt  uitgezonden vanaf zaterdag 14 oktober.

De uitzendingen van RTV Baarn zijn te zien via het digitale pakket van Ziggo op kanaal 42 of via de stream op www.rtvbaarn.nlYouTube en Facebook. 

Ook via Xs4all en Telfort met de witte afstandsbediening op kanaal 626 ; en via XMS, Edutel, Fiber.nl, Stipte, Lybrandt en Telfort met de zwarte afstandsbediening op kanaal 2125 en Vodafone op kanaal 736.