donderdag 27 juli 2017

75 jaar kapsalon Veldhuysen in 1998

Begin september in 1998 ontving mevrouw Veldhuysen eigenaresse van de gelijknamige kapsalon en parfumerie een felicitatiebrief van de Kamer van Koophandel te Amersfoort. In deze brief werd zij eraan herinnerd dat beide zaken zowel de kapsalon als parfumerie 75 jaar gevestigd zijn in Baarn. Nadat de brief voldoende op haar was ingewerkt was er reden genoeg voor mevrouw Veldhuysen daar toch maar eens stil bij te staan. Men kan toch beide jubilea niet zomaar ongemerkt aan zich voorbij laten gaan. Al is een van Baarns succesvolle zakenvrouw, nog lang geen 75 jaar, toch weet zij zich nog heel veel te herinneren. Deels uit eigen herinnering, deels van schoonpapa Willem Veldhuysen Sr. en wijlen echtgenoot Theo.

Geschiedenis

Het interieur van Willen Veldhuysen in 1923
de kapsalon van Willem in 1923 in de Nieuwstraat
Het begon allemaal met Willem Veldhuysen Sr. Hij startte in september 1923 zijn eerste kapsalon in de Nieuwstraat op nummer 19, waarna hij even domicilie koos in de Hoofdstraat in het pand van Makelaar Harry Hak, omdat ook zijn vrouw haar zakelijke besognes had. In datzelfde pand in de Hoofdstraat werd Theo Veldhuysen op 9 april 1938 geboren. In 1940 verhuisde de kapsalon weer terug naar het oude vertrouwde pand in de Nieuwstraat. Kapper Veldhuysen sr, was binnen Baarn een bekende figuur. Menig notabel nam plaats in een van zijn kappersstoelen. Want was het bij Veldhuysen niet zo dat iedere vaste klant zijn eigen persoonlijke laatje had? Met daarin zijn eigen scheergerei, kwast en dergelijke. Deze persoonlijke attributen kwamen pas dan tevoorschijn als de klant zich aandiende. Ook per fiets trok hij er zondags op uit om menig Baarnaar thuis te scheren. Bekend was hij om wat destijds in de mode was: 'slag' in het haar te leggen. Zelfs zijn jongste zoon Theo moest eraan geloven. Die werd als kleine jongen op de stoof gezet en moest helpen inzepen. Daar kwam gelukkig voor Theo een einde aan, want in de jaren zestig trad hij in de voetsporen van papa en ging zelf een opleiding volgen bij de destijds bekende school van Anton Spieckenagel in Duitsland, daarbij financieel gesteund door de heer Wijsmuller (die van de rederij). De jonge Veldhuysen ronde deze opleiding met succes af. Het inzepen was verleden tijd. Het werd nu tijd om zelf de schaar ter hand te nemen. Theo werkte nog een aantal jaren met pa in de zaak. In die tijd ontmoette hij zijn vrouw, die ook liefde voor uiterlijk schoon bleek te hebben. Het jonge paar trouwde in het jaar 1962. In datzelfde jaar werd dan ook door het nieuwe echtpaar het (kat pers) pand gekocht en professorisch opgeknapt. Dat was het begin van de dameskapsalon.

Door het overlijden van Theo's vader werden de plannen veranderd. Een kapster werd in dienst genomen. De kapster kapte de dame en Theo nam het herengedeelte voor zijn rekening. Vanaf die tijd konden zowel de man als de vrouw terecht bij de kapsalon. Het bleek een succesformule te zijn, want al snel moest er worden verbouwd en uitgebreid. De kapsalon werd daardoor een stuk groter. Een heuse dames-en herensalon kreeg gestalte, wat in die tijd heel wat voeten in de aarde had. Het knippen voor de heren - op afspraak ontstond. Om de klanten niet voor het hoofd te stoten, maakten ze daar hele enquĂȘtes voor. Ook zijn jonge echtgenote moest de helpende hand toesteken. In eerste instantie als gastvrouw. Maar dat was echter van korte duur. Al snel breidden haar taken zich uit. Ook zij moest eraan geloven en maakte zich in korte tijd het kappersvak eigen. Intussen diende de lange haarmode van de heren zich aan, waardoor de herensalon terugliep. De Beatletijd brak immers aan. En vanwege dat lang haar ging men minder vaak naar de kapper.

Winkeltje

Plannen voor een winkeltje begonnen. Een klein pijpenlaatje herrees. In het pijpenlaatje werd o.a. Brut Aftershave verkocht. In heel Baarn was bekend, dat wilde men het merk Brut hebben, men het kon kopen bij kapsalon Veldhuysen. Ook zullen velen van u het zich wel kunnen herinneren dat in de jaren zestig de 'pruiken cultus' zich aandiende. Er waren dames bij die er maar liefst vier of vijf pruiken op na hielden. Ook hier kwam kapsalon Veldhuysen aan tegemoet. Ze werden op grote schaal in het 'pijpenlaatje' verkocht. Maar ook op het gebied van het opkappen van pruiken draaide de kapsalon haar handen niet voor om.

Winkeliersvereniging,

Nou wil het in die tijd, dat de winkels in Baarn veelal werden gedreven door enthousiaste mensen. Mevrouw Veldhuysen weet het zich allemaal nog te herinneren. Eerste voorzitter aan het roer van de Centrum Winkeliers was. Herman Egberts, de kapper en later kaasboer Peter de Waayer. Zijn agenda bestond uit de achterkant van een sigarendoos. Theo Veldhuysen werd bestuurslid. In die periode werd de 'Bawito' (Baarnse huishoudbeurs) gehouden. Die zes dagen duurde. En wel van 6 t/m 12 oktober 1969. De opening verrichtte Burgemeester Van Beeck Calkoen. De beurs trok maar liefst 7722 bezoekers!

Nieuwe plannen

Er ontstonden weer nieuwe plannen. De winkel werd weer groter. De achterwoning moest worden opgeofferd. De achterwoning werd verruild voor bovenwoning. De kapsalons werden wederom gemoderniseerd en dat had weer tot gevolg dat er meer kapsters in dienst kwamen. Er kwam een nieuwe winkelpui met etalages. De etalages werden ingericht door Etalageburo Beerbaum, met zeer fraaie resultaten. De merken Nina Rici, Chanel en Guerlain deden hun intrede. Met al deze vernieuwingen kwamen ook nieuwe eisen op het gebied van vakmanschap. Mevrouw Veldhuysen behaalde haar diploma's A & B Schoonheidsverzorging. Adviezen behandelingen volgden elkaar op. Wederom groeide de kapsalon uit haar jasje. Nu wilde het geval dat in oktober 1974 de 'Minikorf' werd geopend. En misschien raadt u het al. Het echtpaar Veldhuysen begint daar het winkeltje 'Mam'selle Bijoux'. De parfumerie in de Nieuwstraat krijgt de naam 'Parfumique'.

Shows

In mei 1975 stuurt Shiseido kosmetica uit Japan bekoorlijke Japanse specialistes in charmante kimono's naar Baarn. Dat is het tijdstip waarop de eerste shows in Astoria worden gegeven. Kapsels en make-up geheel verzorgd door de Veldhuysens. Weet u het nog? Astoria in de Oranjestraat? Later gevolgd door modeshows bij Stoffenhuis Zeilmaker, waar drie keer per dag mode werd geshowd. Deze stoffenzaak showde de eigengemaakte modellen, zodat men kon zien wat er uit een mooie stofgemaakt kon worden.

Laanstraat

Daar werd eigenlijk al het ei gelegd voor Laanstraat 81. Want toen al vroeg Mevrouw Veldhuysen aan de heer en mevrouw Zeilmaker : Als u ooit weggaat zou ik. .. ? Zo geschiedde. Naast het runnen van de salons en parfumerie door Theo, vindt onder zijn bezielende leiding in 1976 de opening van de Promenade plaats, want inmiddels was Theo al enige tijd voorzitter van de winkeliersvereniging. Op vrijdag 10 september opent Burgemeester Miedema 's avonds om 19.00 uur door het overdragen van fakkels de vernieuwde Promenade. Een feestweek begint. Vele feest weken zullen volgen. Velen zullen zich o.a. de Tirolerfeestweek nog kunnen herinneren. Winkeliers hadden kleding en winkels geheel in Tirolerstijl aangepast. Zo volgden nog vele happenings onder Theo's voorzitterschap. Door zijn plotselinge overlijden in 1990 kwam een einde aan een bevlogen voorzitter. Theo's laatste trots was het planten van de bomen in de Laanstraat.


Parfumerie Veldhuysen

In 1980 komt het bewuste ei uit, dat in 1975 al was gelegd bij de familie Zeilmaker. Er volgt een verhuizing van de parfumerie naar het pand Laanstraat 81.

Een grandioze opening volgde. Die werd bezongen door het gehele 'Laanstraat' middenstandskoor. Ook op Laanstraat 18 zijn de jubileumjaren - twaalf en half jaar - reeds gepasseerd. In die jaren viel de parfumerie vaak in de prijzen vanwege de mooie etalages. Legendarisch is de maquette van Paleis Soestdijk, die nu een plaats heeft gekregen in het Oranje Museum. Ook aan de laatste verbouwing die vorig jaar is gerealiseerd kan men zien, dat hier met smaak te werk is gegaan. Parfumerie Veldhuysen kan met een gerust hart het jaar 2000 ingaan. Er staat een ultramoderne winkel. Helemaal afgestemd op de moderne vrouw en man van nu. De nieuwe winkel is aangepast op het publiek van heden en toekomst. De mooie parfumeriezaak telt maar liefst honderdtwintig vierkante meter ontvangstruimte. Waarbij volgens Mevrouw Veldhuysen vooral opgemerkt mag worden, dat zij zonder haar personeel, dat haar altijd trouw is gebleven, dit prachtige resultaat nooit had kunnen bereiken. Dat geldt zowel voor de parfumerie als voor de kapsalon. Ook alle klanten wil zij bedanken voor het jarenlange vertrouwen. De klanten van parfumerie en kapsalon Veldhuysen zullen niet teleurgesteld worden, want Mevrouw Veldhuysen heeft voor hen nog heel wat in petto. Waren we de ludieke acties al gewend van dit parfumeriehuis er zullen er in deze feesttijd nog vele volgen. Maar ook daarna is het zaak dit parfumhuis goed in de gaten te houden.

 




 
Geplaatst door L.J.A.Bakker



Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter  


Kom in actie en deel ook uw Baarnse herinneringen op Groenegraf.nl