dinsdag 2 juni 2015

5 mei 1945, Baarn is bevrijd!

door Eric van der Ent

Het zal ongetwijfeld te maken hebben met het feit dat Nederland dit jaar 70 jaar bevrijd is. Dit jaar hebben we ongelooflijk veel informatie en beeldmateriaal toegestuurd gekregen over Baarn in oorlogstijd en de bevrijding van Baarn. Het is nu al juni en nog steeds publiceren we materiaal dat we de afgelopen weken hebben ontvangen over dit thema.

Deze foto, gemaakt door de Baarnse fotograaf Jos. Zandvoort kregen we toegestuurd van Corrie Overeem-van den Brink. De foto is afkomstig uit een album van haar oom Abraham Johannes (Bram) van Dijk (1917-2009). Enige tijd geleden publiceerden we al over de bijzondere onderduiker Piet, het paard van Gerrit Wegerif. Ook bij dat verhaal is een foto uit dit album gebruikt. Mevr. Overeem-van den Brink heeft ons nog meer heel bijzondere foto's uit het album gestuurd. Deze zult u in komende bijdragen nog gaan zien. Houd u onze verhalen dus in de gaten!

Deze foto is gemaakt op 5 mei 1945, precies, bevrijdingsdag. De foto is gemaakt op voor het Station Baarn, aan het Stationsplein. Afgebeeld zijn spoorwegmedewerkers samen met onze Canadese bevrijders. Een bijzonder moment in de geschiedenis van Baarn en Nederland.


Het zou geweldig leuk zijn als we kunnen achterhalen wie er op de foto afgebeeld zijn. Het zal moeilijk worden om de Canadezen te identificeren, maar van de spoorwegmannen zouden toch namen te achterhalen moeten zijn.

Hieronder ziet u nog twee uitsnedes uit de foto, waarop de gezichten beter te herkennen zijn. Helpt u mee?




Eric van der Ent
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter