dinsdag 22 januari 2013

Laanstraat toen en nu, pianohandel Sijberden

Dit keer, in de serie toen en nu, een mooie foto van de Laanstraat. Ik denk niet dat u dit stukje Laanstraat onmiddellijk herkent:


Deze foto is gemaakt door Eduard Sanders, Photograaf aan de Warmoesstraat in Groningen.
Omdat we dit weten is het mogelijk de foto ongeveer te dateren. Sanders werkte namelijk tot 1912 als fotograaf, daarna werd hij handelaar in Utrecht. De foto zou dus vóór 1912 gemaakt moeten zijn, ware het niet dat er op het pand links nog net een 'IJ' te zien is, van "Luxe broodbakkerij" van Bakker Kuiper. Kuiper begon zijn bakkerij in 1913 op die plek, dus de foto is van daarna. Blijkbaar fotografeerde Sanders ook nog  in de tijd dat hij handelaar in Utrecht was.

Ingezoomd op de vensters en de deur. Huisnummer F10a. Op het venster herken ik  G. Sijberden, piano- en orgel magazijn.

Advertentie uit het adresboek Baarn uit 1917.
Dan is de vraag natuurlijk, wat zien we op de foto. Het is piano- en orgelhandelaar G. Sijberden,
Kijken we in het adresboek van Baarn uit 1917 dan zien we dat deze pianohandelaar aan Laanstraat 30 in Baarn gevestigd was.

Gerrit Sijberden is geboren in Baarn op 12-2-1862 als zoon van Jan Sijberden en Aaltje Willems. Hij trouwde in 1900 met de Baarnse Aaltje van Heemert, dochter van Anthonie van Heemert en Aaltje Grootveld. Gerrit was eerst varkensslager. Later legde hij zich toe op de verkoop van piano's en orgels. Een behoorlijke carrière switch.

Ingezoomd op bovenstaande foto. Gerrit Sijberden met echtgenote
 Aaltje van Heemert en een dienstmeid.
Gerrit Sijberden was een markant man. Hij had een grote hangsnor en was collectant van de Pauluskerk in Baarn. Het pand op de foto is niet Laanstraat 30 van tegenwoordig, maar Laanstraat 55. Daar vinden we nu de modezaak van Van Vuuren. Voordat Sijberden er zijn orgel- en pianohandel begon was het pand het restaurant-gedeelte van het Kasteel van Antwerpen. Kasteel van Antwerpen ziet u ook nog rechts op de foto. Links ziet u nog net een stukje van het pand van Bakkerij Kuiper. Die bakkerij is nu echter één pand naar links opgeschoven. Voordat het pand van Kuiper er stond was het theetuin van het Kasteel van Antwerpen. Het pand van Sijberden is compleet veranderd. Ik denk zelfs dat het gesloopt is en er een nieuw pand is gebouwd. Gerrit Sijberden en zijn echtgenote ziet u boven op het balkon staan, waarschijnlijk samen met een bediende. Beneden staan kinderen van het echtpaar.
De kinderen van Sijberden.
















Dezelfde plek anno 2012
Het gangetje bij de kinderen is er nog steeds te vinden. Die loopt nu naar een kleine parkeerplaats achter bakkerij Kuiper tussen Laanstraat en Parkstraat.

Gerrit Sijberden heeft later van winkel geruild met de kledingzaak van J.W. van Keeken. Die zat schuin aan de overkant , waar nu dierenzaak Albers te vinden is. En dat is inderdaad nummer 30!
De kleding van Van Keeken hing altijd in de zon en daarom vestigde hij zich liever aan de schaduwkant.

Gerrit Sijberden had overigens nog een broer Jan Sijberden met wie hij samen een slagersbedrijf had. Die slagerij was gevestigd in het pand waar nu Halfords zit. Bij die slagerij heeft de oude Matthijssen het vak als slagersknecht geleerd. Broer Jan stierf al in 1896. Ik denk dat Gerrit daarna zijn pianohandel begonnen is.

Gerrit Sijberden stierf op 14 mei 1940 in Blaricum. Hij is begraven op de oude algemene begraafplaats aan de Berkenweg in Baarn.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter