dinsdag 4 september 2012

Van Paridon, een Baarnse boerenfamilie

Pieter van Paridon
(1808-1896)
Rond 1835 werd door Mr. Joan Huydecoper van Maarsseveen, kasteelheer van Groeneveld, Pieter van Paridon als bedrijfsboer aangesteld op één van de boerderijen die hij op het landgoed liet bouwen. Als u vroeger de statige oprijlaan van Groenveld afliep, richting Baarn, dan zag u aan uw linker hand, aan een brede zijlaan, een boerenhofstede van Pieter van Paridon. Tussen 1832 en 1835 ging Huydecoper naar Leiden om zijn veestapel uit te breiden. Door toeval maakte hij, op weg naar huis, kennis met Pieter van Paridon, die een drietal koeien in Woerden moest afleveren. Ze raakten aan de praat over de drooglegging van de Haarlemmermeerpolder. Blijkbaar was dat een leuk gesprek, want aan het eind van dat gesprek vroeg Huydecoper of Van Paridon geen bedrijfsboer op Groeneveld wilde worden. Die vraag kwam onverwacht voor Pieter, maar hij accepteerde, hoewel zijn jeugdige echtgenote, Anna van Velsen, met wie hij kort daarvoor was getrouwd, er niets vanaf wist. Spijt hebben ze er nooit van gehad, want Pieter en Anna zijn tot aan hun dood Baarnaars gebleven.

Pieter van Paridon (1808-1896) en
Antje van Velsen (1809-1903)
Pieter van Paridon werd geboren op 29 mei 1808 in Rijnsburg geboren als zoon van Hendrik van Paridon en Antje Ciggaar.  Hij trouwde op 4 mei 1832 met de 23-jarige Antje van Velsen, dochter van Arie van Velsen en Cornelia Mooiman. Uit het huwelijk werden maar liefst twaalf kinderen geboren, van wie er tien de volwassen leeftijd haalden. Echtgenote Antje en de tien kinderen hielpen volop mee in het boerenbedrijf waar Leidsche kaas werd geproduceerd. De kaas, die ze in hun geboortestreek hadden leren maken, vond gretig aftrek onder de Baarnse bevolking.

De boerderij van Van Paridon aan de Hoofdstraat (later Eemstraat). Daarachter ziet u het tolhuisje.
Nu begint daarachter de schilderswijk, maar op deze foto is daar alleen nog maar polder.
Bidprentje van
Anthonie van Paridon
(1843-1923)
In 1873 werd de boerderij op de hoek Eemstraat  / Kerkstraat betrokken door de familie Van Paridon. Overigens hoorde dat stukje straat toen nog bij de Hoofdstraat. Deze boerderij was al rond 1650 gebouwd. Zoon Anthonie van Paridon (1843-1923) zette het bedrijf daar voort. Hij trouwde in 1874 met Arrisje (Everarda) Koelen, dochter van Gerrit Koelen en Maria Bouwmeester.

Gerrit Johannes van Paridon (1893-1978) voor de hooiberg van de boerderij
Laatste rustplaats van Theo van Paridon en zijn echtgenote
Anthonie werd op zijn beurt opgevolgd door zijn zoon Gerrit Johannes van Paridon (1893-1978). Gerrit Johannes trouwde in 1920 met de Hooglandse Hendrika van den Tweel, dochter van Theodorus van den Tweel en Rijkje van Hamerveld.  Hiermee kwam aan de rij Van Paridon's nog geen einde want ook Gerrit Johannes werd opgevolgd door zoon Theodorus Anthonius (Theo) van Paridon (1923-2002). De oudere Baarnaars zullen zich Theo wel herinneren. Hij trouwde met Maria Magdalena Heinen uit Kerkrade, die al op 36-jarige leeftijd stierf. Theo van Paridon was de laatste Van Paridon die "boerde" in deze boerderij. Hij was echter niet de laatste bewoner, dat was zijn zus Everharda Richarda (Eef) van Paridon (1924-2007).

Inmiddels was de boerderij in deplorabele toestand geraakt. Het riet van het dak was al compleet vervangen door golfplaten. De staat rest van de boerderij was ook al niet veel beter. Het was rijp voor de sloop. Jammer, want de boerderij was gezichtsbepalend voor dit stukje Baarn. In 2008 was het zover. De boerderij werd gesloopt. De nieuwbouw die ervoor in de plaats kwam werd gebouwd in de vorm van de boerderij en de hooiberg, waardoor men toch aan deze oude boerderij herinnert blijft.

Binnenkort zal ik ook een serie "toen en nu"-foto's in ons blog plaatsen van de boerderij van Van Paridon.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.