zondag 15 juni 2014

Een matrilineaire reeks op vaderdag

Vijf generaties, 100% bloedverwant
Doe eens gek. Het is Vaderdag vandaag, maar toch wil ik op deze dag een artikel schrijven over moeders. Wie zich een beetje verdiept heeft in de genealogie weet dat het eigenlijk allemaal draait om de voorouders of afstammelingen in mannelijke lijn. Afstammelingen of voorouders in vrouwelijke lijn zijn leuk, maar veel minder interessant. Eigenlijk is dat de wereld op zijn kop en ik zal u proberen uit te leggen waarom.

De kans uw moeder ook echt uw moeder is mag toch bijna 100% genoemd worden. Zij is degene die u gebaard heeft en er zijn zeer waarschijnlijk mensen bij geweest die getuigen kunnen. Een arts of vroedvrouw, waarschijnlijk ook uw vader. Dus tenzij u met een ander kind verwisseld bent in het ziekenhuis mag u er toch vanuit gaan dat uw moeder inderdaad uw moeder is.

Maar hoe groot is de kans dat uw vader echt uw vader is? Dat is toch een wat schimmiger gebied. Uw vader en moeder waren beiden zeer waarschijnlijk getuigen van uw verwekking, maar alleen uw moeder weet zeker dat uw vader de enige verwekker kan zijn. Zijn er in de periode van verwekking meerdere relaties geweest, dan weet uw moeder het misschien ook niet zeker meer. Verder is er nog de kans dat een kind tijdens een huwelijk geëcht is. De bruid had al een voorkind, en de vader erkende het kind als het zijne. In dat geval hoeft de vader ook niet de vader te zijn. De kans dat uw vader inderdaad uw vader is geweest is dus zeker geen 100%. De officiële schatting is dat op de geboorteaktes tussen de 5% en 10% niet de 'echte' vader vermeld staat. De kans dat uw vader werkelijk uw vader is ligt dus tussen de 90% en 95%.

Het is niet mijn bedoeling om u aan het twijfelen te brengen of uw vader wel echt uw vader is, maar in de 'stambomelarij' vinden wij die vader heel erg belangrijk. Als u aan genealogie doet, dan heeft u waarschijnlijk wel uw voorvader van zo'n 10 generaties terug gevonden. De kans dat u echter de juiste voorvader gevonden heeft is niet zo heel groot.

Hieronder een tabelletje waaruit blijkt hoe klein die kans is dat uw voorvader bloedverwant is bij 5% ontrouw (het beste geval) en 10% ontrouw (het slechtste geval).


Schokkend, of niet? Als u uw voorvader van 10 generaties terug gevonden heeft, dan is de kans dat hij echt bloedverwant is tussen de 35% en 60%. Gemiddeld dus rond de 50%. De kans dat hij echt uw voorvader is, is dus ongeveer even groot als de kans dat hij NIET uw voorvader is. Eigenlijk is het daarom zinloos om uw voorouders in mannelijke lijn te zoeken. Veel interessanter zijn uw voorouders in vrouwelijke lijn. De kans op bloedverwantschap blijft bij elke generatie bijna 100%. Daarom wil ik op deze Vaderdag eens mijn matrilineaire reeks publiceren. Ik ben er bijna 100% zeker van dat deze dames echt bloedverwant zijn!


Generatie 1
Eric Wijnand van der Ent (*1965)

Eric Wijnand van der Ent














Generatie 2
Thea de Ruiter (*1942), trouwde met Dirk Antonie van der Ent (*1940)


Thea de Ruiter














Generatie 3
Grietje Koenen (1915-2012), trouwde met Willem de Ruiter (1915-2002)

Grietje Koenen














Generatie 4
Gerharda van Diermen (1887-1989), trouwde met Teunis Koenen (1882-1973)


Gerharda van Diermen















Generatie 5
Neeltje van de Biezen (1861-1971), trouwde met Cornelis van Diermen (1859-1946)


Neeltje van de Biezen














Generatie 6
Hendrikje van Heiwegen (ca. 1839-?), trouwde met Gijsbert van de Biezen (ca. 1834-?)

Generatie 7
Neeltje van de Kamp (ca. 1812-?), trouwde met Anthonie van Heijwegen (ca. 1811-?)

Generatie 8
Teunisje Elberts Veenenburg (ca. 1780-1836), trouwde met Aart Melissen van de Kamp (1788-1829)

Generatie 9
Hendrikje Hendriks, trouwde met Elbert Aalbertsen

Eric van der Ent

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter