zaterdag 23 februari 2013

Paulus van Rossum, stationschef

Paulus van Rossum (1843-1914)
Op de oude algemene begraafplaats aan de Berkenweg in Baarn is het grafmonument te vinden van Paulus van Rossum en Augusta van Arkel. Heel bijzonder want Paulus is in 1914 overleden en Augusta in 1904. Het monument is dus al een eeuw oud en het had maar een haar gescheeld of de gemeente Baarn had ervoor gezorgd dat in de jaren tachtig van de vorige eeuw alle grafmonumenten van deze begraafplaats verwijderd waren. Dankzij de Historische Kring Baerne, en met name Jaap Kruidenier, is de begraafplaats voor een groot deel behouden gebleven en zelfs gemeentelijk monument geworden.

Het grafmonument is er dus gelukkig nog, en ik weet niet hoe het met u zit, maar als ik zo'n monument zie, wil ik weten wie die mensen zijn.

Tegenwoordig zijn veel aktes uit de burgelijke stand online te vinden, bijvoorbeeld via wiewaswie.nl. Zo kwam ik erachter dat Paulus van Rossum op 6 augustus 1843 te Loosduinen geboren is als zoon van Pieter van Rossum en Cornelia Spruijt. Hij trouwde in 1875 in Den Haag met Augusta van Arkel, geboren 2 mei 1849 in Den Haag, dochter van Wouter van Arkel en Johanna Helena Anna Michaël. Uit diverse aktes blijkt dat Paulus stationschef / chef spoormaatschappij was.

Leuk om te weten allemaal, maar het blijven droge gegevens. Onlangs kreeg ik echter een leuk berichtje van dhr. G. Lampe, achterkleinzoon van Paulus van Rossum en Augusta van Arkel. Hij stuurde ons een aantal prachtige foto's van dit echtpaar. Opeens krijgen de mensen van het monument een gezicht!

Paulus van Rossum











Op één van de foto's is prachtig te zien dat Paulus stationschef was. Hij werkte bij de H.IJ.S.M. (Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij), zo kon dhr. Lampe ons vertellen. Prachtig in zijn dienst-kostuum is hij op de gevoelige plaat vastgelegd door de Baarnse fotograaf Adriaan Boer. Blijkbaar was Paulus in de tijd dat hij in Baarn woonde dus ook stationschef. Ik vraag me af of hij die functie in Baarn uitoefende of elders. Wie het weet mag het zeggen. Als hij op station Baarn werkzaam was, dan was dat op het huidige station aan het stationsplein. Dat was namelijk van de H.IJ.S.M. Het andere station, aan de Lt.Gen. van Heutszlaan, nu Eethuys-Café De Generaal, was van de spoorwegmaatschappij N.C.S.

Kreeg je bij de H.IJ.S.M. promotie, dan was het gebruikelijk dat je van standplaats wisselde. Wilde je dat niet... geen promotie! De kinderen van Paulus en Augusta werden daardoor in verschillende plaatsen in  Nederland geboren en geen van de kinderen is in Baarn terecht gekomen. In 1904 overleed Augusta van Arkel op 55 jarige leeftijd. Paulus was toen 61 jaar oud. Eenzaam werd hij niet want een jaar later trouwde hij met de 37-jarige (!) Cornelia Arendina Groot uit Alkmaar. Op 19 oktober 1914 stierf ook Paulus. Hij werd begraven bij zijn eerste echtgenote Augusta op de oude algemene begraafplaats in Baarn.

Augusta van Arkel (1849-1904) en Paulus van Rossum (1843-1914)
gefotografeerd door de Baarnse fotograaf M. Kosters.
Met dank aan dhr. G. Lampe voor de prachtige oude foto's van het echtpaar Van Rossum-Van Arkel en de informatie over het gezin.


Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op  Facebook en Twitter