maandag 10 december 2012

Bloemist / kweker W.F. Geijsendorpher

We kennen allemaal het woon-warenhuis Nijhof op de Noordschil in Baarn. Veel oudere Baarnaars zullen ook nog wel weten dat grondlegger Jan Nijhof zijn handel in afbraakhout voordien aan de Jacob van Lenneplaan had, op de plek waar nu de Guldenhoflaan gesitueerd is. Jan Nijhof kocht daar begin jaren vijftig de tuinmanswoning van villa 'Berg en Dal' op Jacob van Lenneplaan 15. Rechts naast die woning liep een doodlopend zandpad dat naar de 3000 vierkante meter grote achtertuin liep. Daar was de handel van Nijhof te vinden. Maar wat was daar eigenlijk voordat hij zijn handel daar begon? Ik denk dat niet veel Baarnaars zijn die dat nog weten.
De achterzijde van kwekerij van Willem Frederik Geijsendorpher geschilderd door een onbekende schilder, in particulier bezit.
Met dank aan Betty Radstok voor de foto.
Betty Radstok kon ons precies vertellen wat er op die plek te vinden was. Haar overgrootvader van moeders kant had op die plek namelijk een bloemisterij / kwekerij. Zijn naam is Willem Frederik Geijsendorpher. Willem Frederik werd geboren op 22 december 1865 in Haastrecht als zoon van tuinbaas Fransua Geijsendorpher en Grade Helena Nales.  In 1892 trouwde hij in Voorburg met Aaltje van Scherpenzeel uit Vreeland.
De voorzijde van de bloemisterij / kwekerij van W.F. Geijsendorpher. Deze foto moet kort na de opening van
het bedrijf gemaakt zijn. Vermoedelijk staan links voor de deur het echtpaar W.F. Geijsendorpher en Aaltje van
Scherpenzeel. Rechts zouden dan de vier oudste kinderen moeten zijn. (Drie jongens en een meisje klopt dan ook)
Met dank aan Betty Radstok voor de foto.

Detail uit bovenstaande foto. Het uithangbord.
Duidelijk te lezen dat het hier de bloemisterij van
W.F. Geijsendorpher betreft.
Hun eerste drie kinderen, François Evert (1894), Evert Marinus (1895) en Maria Geijsendorpher (1897) werden in Werkendam geboren. Daarna werd zoon Willem Frederik in Baarn geboren. Dat was in 1898. We mogen dus aannemen dat rond Willem Frederik zich rond 1897/1898 in Baarn vestigde. Geijsendorpher schreef zich op 11-11-1897 uit, uit het bevolkingsregister van Werkendam. Daarna werden nog drie kinderen geboren: Gerardus Helenus (1901), Aaltje Clasina (1906) en Karel Geijsendorpher (1910), allen in Baarn.

Het pand van W.F. Geijsendorpher is nog steeds aan de Jacob van Lenneplaan te vinden.

De oude bloemist, Willlem Frederik Geijsendorpher (1865-1945) en zijn echtgenote Aaltje van Scherpenzeel (1869-1947). Bron: Betty Radstok.
Willem Frederik Geijsendorpher (1927-2004) en
Gerardus Helenus Geijsendorpher (1928-1996) twee
kleinkinderen van W.F. Geijsendorpher sr. in de
achtertuin van de kwekerij, rond 1930.
Bron: dhr. R. Figueira



Van dhr. R. Figueira ontvingen we ook nog wat mooie foto's van de kwekerij. Dhr. Figueira is achter-achter-kleinzoon van W.F. Geijsendorpher sr. Het jongetje die op deze foto rechts is afgebeeld is zijn grootvader, Gerardus Helenus Geijsendorpher, zoon van Gerardus Helenus Geijsendorpher en Aleida Snabel. In onze beeldbank zijn nog meer mooie foto's te vinden die we van dhr. Figueira ontvingen. Klik hier om deze foto's te bekijken.

Willem Frederik Geijsendorpher sr. overleed op 9 augustus 1945, kort na de Tweede Wereldoorlog. Echtgenote Aaltje van Scherpenzeel zou hem nog een kleine twee jaar overleven. Zij stierf op 25 april 1947. Het echtpaar is begraven op de nieuwe algemene begraafplaats aan de Wijkamplaan in Baarn. Het grafmonument is daar nog steeds te vinden.

Laatste rustplaats van Willem Frederik Geijsendorpher en Aaltje van Scherpenzeel

Update 31-12-2012:
Vandaag werd ik gebeld uit Engeland (!) door mevr. A.W. Saunders-Geijsendorpher. Ze had het de publicatie uit de Baarnsche Courant, gebaseerd op het artikel hier, toegestuurd gekregen en wilde reageren. Het schilderij (zie bovenste afbeelding) is geschilderd door en heer Van der Linden uit Amsterdam. Hij kwam in de zomermaanden vaak naar de kwekerij in Baarn om daar met zijn echtgenote en twee dochters de vakantietijd door te brengen. Schilderen was zijn hobby. Zo schilderde hij tijdens één van de vakanties de kwekerij van Geijsendorpher. Het hangt nu in Engeland aan de muur bij mevr. Saunders-Geijsendorpher, kleindochter van de kweker.
In Baarn moet bij de familie Geijsendorpher nog een exemplaar van dit schilderij aanwezig zijn.

Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.