vrijdag 7 september 2012

Zandvoortweg, toen en nu

Een nog jonge Cornelia Snijder
Bron: dhr. F.J.. Lammers, Baarn
Tijd voor een stukje Zandvoortweg in Baarn. Onderstaande foto is afkomstig van mevr. A.G. Verburg-Groeneveld uit Harderwijk. Van haar hebben we meer oude foto's van mooie plekjes in Baarn ontvangen, dus in de toekomst zult u die ook ontdekken in ons weblog. Mevrouw Verburg staat zelf ook afgebeeld op de foto. In de linkerhelft van deze dubbele woning (Zandvoortweg 197 en 199) woonde haar schoonvader Nijs Verburg, kleermaker, zoon van Casper Verburg en Aantje van den Berg uit Lopik. De foto is gemaakt in oktober 1959. Om u een indruk te geven waar we ons in de Zandvoortweg bevinden: rechts naast dit pand was de kwekerij van Hooijer te vinden. Tegenover dit pand is de ingang van de Prof. Molengraafflaan.

Kleermaker Nijs Verburg woonde dus in de linker helft. Een niet-alledaagse voornaam. In de rechterhelft woonde ook iemand met een niet-alledaagse voornaam: Jarig van der Tol. Jarig was boormeester van beroep. Ik vraag me overigens af wat een boormeester precies doet... Jarig is geboren in Pingjum (Friesland) als zoon van Jan Jarigs van der Tol en Tetje Obes Dijkstra. Op het moment dat deze foto gemaakt is leefde Jarig al niet meer. Hij overleed op 7 juli 1951 op 72-jarige leeftijd. Zijn weduwe, Cornelia Snijder woonde daar nog wel. De dubbele woning is nog steeds te vinden in de Zandvoortweg. Hoewel er behoorlijk geknutseld is aan de woningen, is het nog steeds zeer herkenbaar.

Zandvoortweg 197 en 199 in oktober 1959. Op de voorgrond mevr. A.G. Verburg-Groeneveld, schenkster van deze foto
Hetzelfde plekje in 2012. De hoge schoorsteen verdween en een dakkapel kwam ervoor in de plaats.
Ook het aanbouwtje rechts verdween, en de voordeur kwam in de voorgevel.
Als ik het goed zie  het rechter gedeelte uitgebreid.
Het echtpaar Gerrit Hooijer en Gerritje Dop met hun kinderen Ab en Wiebe.
Bron. Dhr. AW. Hooijer, Baarn
Dan schuiven we een stukje op naar rechts. Zandvoortweg 201. Hier woonde kweker Gerrit Hooijer en zijn echtgenote Gerritje Dop. Gerrit is geboren in 1897 in Barneveld, als zoon van Aalbert Hooijer en Gerritje Segers. Uit het gezin werden twee kinderen geboren, Albert Wiebe (Ab) Hooijer en Wiebe Heinrich Hooijer. Ab zou later de kwekerij voortzetten. Het echtpaar Hooijer-Dop was zeer bekend in Baarn, uiteraard door de kwekerij, maar Gerrit heeft, op latere leeftijd, ook twee boeken geschreven: Uit de geschiedenis van Baarn, deel 1 en 2. Echtgenote Gerritje stond erom bekend, dat ze prachtig kon dichten. Posthuum werd van haar nog een gedichtenbundel uitgegeven.  Zoals gezegd had Gerrit een kwekerij-bloemisterij. Deze was genaamd "Multiflora". Achter deze kleine woning was dus een enorme ruimte met kassen te vinden.

Zandvoortweg 201 in 1959, de woning van Hooijer. Het pand is inmiddels verdwenen.
Bron: mevr. A.G. Verburg-Groeneveld
Zandvoortweg 201 in2012. De kleine knusse woning heeft plaats gemaakt voor een moderne woning.
Hier woont nu Ab Hooijer, zoon van het echtpaar Hooijer-Dop.
Dan verplaatsen we de focus naar de overkant van de straat: Zandvoortweg 208 en 210. Weer een dubbele woning. Hieronder weer een foto uit oktober 1959 van mevr. A.G. Verburg-Groeneveld. Rechts is nu de ingang naar de Prof. Molengraafflaan, destijds was het nog een onverharde weg. Achter de woningen is polderlandschap te zien, als u goed kijkt ziet u ook een voetbal-doel. De foto is denk ik genomen vanaf de bovenverdieping van de dubbele woning aan de overkant (nummer 197/199). Als u naar de foto uit 2012 kijkt, ziet u dat er aan de situatie weinig veranderd is. Natuurlijk is nu wel de professorenbuurt achter deze woningen gebouwd.
Zandvoortweg 208 / 210 in oktober 1959.
Bron: mevr. A.G. Verburg-Groeneveld
Hetzelfde plekje in 2012
Luchtfoto van de huidige situatie
Vragen, opmerkingen of tips? Neem gerust contact op. Uiteraard kunt u groenegraf.nl ook volgen op Facebook en Twitter.